Intelligent solutions for effective energy management.

ICM

ICM V1.0 je industrijski računar koji je namenjen za kontinuirano praćenje i arhiviranje parametara potrošnje električne energije koju isporučuje energetski transformator instaliran u transformatorskoj stanici. Praćenje parametara rada se vrši putem digitalnog panel mrežnog  analizatora koji je već instaliran u NN razvodnom ormanu transformatorske stanice. Panel mrežni analizator se napaja iz IKM sa kojim istovremeno i komunicira putem RS485.

 

Takođe ICM omogućuje video nadzor unutar objekta, detekciju požara i detekciju pokreta unutar objekta, kao i detekciju otvaranja vrata objekta.

Istovremno ICM omogućuje merenje temepratura unutar i izvan trafo stanice putem inteligentnih senzora temerpature povezanih na RS485.

Svi ovi parametri se arhiviraju unutar IKM i moguće im je pristupiti putem 3G, GPRS, LAN ili radio modema.

Arhivirani podaci parametara potrošnje električne energije koju isporučuje energetski transformator, preuzimaju se sa ICM automatski pomoću USB memory sticka. Po njegovom priključenju na USB port ICM-a počinje procedura prenosa arhiviranih podataka. Pri tome se prebacuju svi arhivirani podaci, počev od meseca u kojem je vršeno prethodno očitavanje, do trenutka preuzimanja podataka. Za mesec poslednjeg očitavanja, kao i za sve mesece do trenutka preuzimanja podataka, prebacuju se kompletni parametri potrošnje.

Naredno ubacivanje USB memorijskog sticka u tekućem mesecu, prouzrokovaće samo prebacivanje podataka od početka meseca do trenutka preuzimanja podataka.

Praksa je pokazala da, sa periodom arhiviranja parametara potrošnje električne energije od 12 s mesečni fajlovi sa parametrima potrošnje električne energije zauzimaju oko 93.5 Mb memorijskog prostora bez kompresije. Zahvaljujući primenjenim naprednim tehnikama kompresije podataka, veličina ovih fajlova se pre prebacivanja smanjuje 9-10 puta, tako da njihov prenos na memory stick ne traje duže od 15 s. Nakon završenog prenosa arhiviranih podataka, periodičnim zvučnim signalom se daje znak da je dopušteno odvajanje memorijskog stika sa USB porta.

Pregled i analiza podataka izvode se nezavisnom PC korišćenjem pratećeg softvera ATS-EE, koji predstavlja jednu od najvećih komparativnih prednosti sistema.

Sistem napajanja rezervnog napajanja ICM-a realizovan je tako da omogućuje  autonomiju rada ICM čak i pri neregularnim uslovima napajanja (npr. kratkotrajni nestanak napajanja). U slučaju nestanka napajanja ICM nastavlja sa radom napajajući se pri tome iz olovnog akumulatora koji je integrisan u samom ICM-u. Integrisani punjač akumulatora ima funkciju UPS-a i monitoring baterije koju štiti od dubokog pražnjenja. Po uspostavljanju regularnog napajanja IKM prelazi na napajanje iz mreže, dok se istovremeno vrši dopunjavanja akumualtora.

IKM predstavlja fleksibinu platformu. Prilikom  integracije u postojeći sistem omogućuje raznovrsnost komunikacionih kanala (npr. RS232, radio modem, wireless, 3G, GSM/GPRS, Ethernet, optika…) kao i komunikacionih protokla koji se mogu implementirati po želji korisnika.

Na konektoru ICM-a za RS485 komunikaciju, postoje priključci za koje je predviđeno da mogu mogu napajati sa 12V jedan mrežni panel analizator i dva temperaturna senzora. Na konektoru digitalnih ulaza ICM-a postoje priključci za koje je predviđeno da mogu mogu napajati sa 12V senzor dima i senzor pokreta.

IKM pruža mogućnost video nadzora unutar objekta korišćenjem web kamere koja se povezuje na USB priključak ICM-a. U slučaju nestanka mrežnog napajanja kamera može snimati dok se ICM napaja iz rezervnog napajanja.

Šema povezivanja ICM u jednoj distributivnoj TS prikazana je narednim crtežom:

 

Tehničke karakteristike ICM(IKM) V1.0 :

Radni uslovi:
Napajanje: 230 V AC, 50Hz
Potrošnja: 60 W
Radna temepratura: 0°C – 50°C
Vlažnost vazduha (bez kondenzacije) : 5% – 95%
Autonomija rada na akumulator: 10min
Vreme punjenja akumulatora: 4hRS485:
Napajanje eksternih uređaja: 12V (300mA max)
Baud Rate: 56k maksimanlno
Digitalni ulazi:
Napajanje eksternih uređaja: 12V (100mA max)
Tip digitalnih ulaza: komanda naponom 12V
Broj digitalinh ulaza: 3Mogućnost integracije u IKM:
3G modem
GPRS modemTežina: ~3.5kg
Dimenzije: H315 x W250 x D75 mm

ICM može imati značajnu ulogu i u preventivnom otkrivanju preopterećenja elektroenergetske opreme (energetski transformatori, strujni merni transformatori, i dr.) i planskom vršenju zamena pre pojave havarijskih stanja. Iz prethodno opisanih razloga može se zaključiti da IKM može značajno doprineti povećanju energetske i poslovne efikasnosti preduzeća za distribuciju električne energije.

Realizacija ovog uređaja je sopstveni projekat Istraživačko-razvojnog centra ALFATEC d.o.o.

Postavljeno October 29, 2011

Povezane teme:
Novosti


Novosti


: : PARTNERI« »